Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 Jun 2012

Mereka dah mula kita bila lagi?

Orang dah mula menanam pokok kita masih sibuk menebang pokok bikin kertas dan bikin dunia makin panas!

Thanks kepada sumber gambar ini yang berasal dari IPG.. hehe..kalau nak tahu klick sini sumbernya http://amoyella.blogspot.com/2012/05/hari-pekerja-ipg-lestari.html

Cuba teka mana satu dia.




Thanks :) have a great day! (^^)

Siapa yang cipta logo IPG Lestari?

Salam sejahtera kepada semua, aku tahu benda ni x akan masup paper ujian u all. Tapi nak juga share la dalam ni. Nanti bila ditanya dapat la kita kaitkan sedikit sebanyak isi karangan dengan matlamat dan visi serta perancangan kerajaan terhadap dunia pendidikan kita. OK!! jom, mari kita baca siapa yang buat logo ni!!



Written by SUFIAH ABD RAHIM LEE   
Tuesday, 24 April 2012 08:09
Warga IPG Kampus Kent mengucapkan tahniah dan syabas kepada  En. Mohd Sawari Bin Rahim (pensyarah PSV ) kerana muncul  sebagai Johan bagi Pertandingan Mencipta Logo IPG Lestari. Beliau membawa pulang hadiah RM1000.00 beserta Sijil Penghargaan dalam majlis sempena Pelancaran IPG Lestari di Insttitut Pendidikan Guru Kampus Temenggong Ibrahim, Johor Bahru . Logo tersebut akan digunapakai secara rasmi di  IPG seluruh Malaysia bagi program-program yang dianjurkan IPG Lestari


Sumber : http://www.ipkent.edu.my/ipkent/index.php?option=com_content&view=article&id=748:22-april-2012-johan-pertandingan-mencipta-logo-ipg-lestari&catid=68:aktiviti-ipkent-2012&Itemid=183

Demensi IPG Baru (LESTARI) Bye2 File Tebal?

Beberapa kali isu ini dah dipertengahkan dan dibincangkan. Terdapat banyak pensyarah yang memandang serius mengenai proses pendidikan di negara kita. Kita sering menyebut ICT dalam pendidikan dan korikulum kita, namun sejauh mana ia dilaksanakan? Berkaitan dengan konsep lestari yang sering dibincangkan, IPGKS Miri selali memandang serius mengenai isu "Going Green"


Maka dengan ini, banyaklah file2 dipinggirkan memandangkan kebanyakan maklumat selepas ini disalin dalam internet. Sejauh mana keselamatan menyimpan maklumat dalam internet? Berbaloikah tindakan ini untuk menyelamatkan pokok2 yang sering menjadi korban institusi pendidikan yang memerlukan kertas berjuta tan setiap bulan untuk memenuhi kehendak dan keperluan pendidikan? Disini kita memandang ICT sebagai medium sistem perfailan.

Jangan pula kita sandarkan atau simpulkan bahawa kelestarian ini merupakan alasan kepada mreka yang malas buat file yang tebal-tebal.

Sekiranya file akan disemak, hanya maklumat yang diminta dan telah disemak oleh pensyarah dan moderator boleh dicetak untuk diperiksa oleh pihak berwajib seperti pegawai akreditasi MQA.

Mari kita hayati lagu IPG Lestari yang baru dicipta ini.Sumber

Lirik IPG Lestari


Budaya hijau gaya hidup IPG
Memupuk kesedaran kelstarian alam
Kami mengguna sumber secara kreatif berhemah
Kami teladani gaya kepimpinan lestari

Korus :
IPG gemilang, pemangkin masyarakat lestari
Warga IPG membudayakan amalan lestari
Dengan menghijaukan pengurusan kokurikulum
Kurikulum dan persekitaran, IPG Lestari

Kami memupuk budaya lestari
melalui pengajaran dan pembelajaran
Kamilah penggerak pembangunan kelestarian
Membina jati diri, modal insan berkualiti

Ulangkan Korus

IPG lestari, masyarakat madani
Memelihara sumber meningkatkan kualiti hidup
IPG gemilang, pemangkin masyarakat lestari
Mencernakan kelestarian melalui pendidikan


Jika dilihat dari lirik tersebut, ternyata masyarakat pendidik makin sedar akan kepentingan alam yang mampan.
Pokok dijadikan kertas.. kertas dijadikan fail... fail yang dah out of date dibakar... udara makin panas... pokok x banyak dah... CO2 berlambak!! Fikir-fikirkan lah!!

Budaya Copy Paste

Aku dah edit beberapa benda dalam blog aku supaya ia tak mudah dicopy paste lepas ni. Bukan kedekut ilmu tetapi ini atas arahan Bos yang lebih tinggi pangkat agar Blog aku ni masih relevan untuk menjadi penulis BLOG dari IPGKS Miri. Maklumlah, zaman sekarang ini budaya copy paste sangat berleluasa. Masyarakat semakin malas nak buat kerja sendiri.

Antara Blog aku yang x dapat diciplak ayat2 nya



Lepas ni baca boleh copy x dapat le... Apa2 pun, keadaan ini akan membuatkan ramai penulis terutamanya kawan2 saya berkongsikan maklumat berkaitan kerja kursus di sini. So, sesiapa yang nak membaca maklumat.. Dipersilakan.. tetapi dah x dapat lagi copy dan paste. Sekian sahaja. Love u all! (^^)

27 Jun 2012

Blog untuk kelas BMM

Ok ini perkembangan blog kita tu. Gambar di bawah merupakan penulis yang telah dijemput ke dalam blog itu. Hanya yang dah berdaftar jer dapat post... Seperti Dayah.. Kalau nak guna Email Budaya Belajar.. mungkin x dapat, sebab saya dah cuba hari tu.. 

NI muka depan blog ini http://sutera-ipg.blogspot.com/ 

 Senarai nama dan maklumat dan hasil penulisan ada di tepi.
Buat masa ni, Blog ini belum lagi tertutup, tunggu dah banyak maklumat dan baru close. Sekian.

Muka Sem 6 dan Ketua serta Penolongnya

Salam sejahtera kepada semua!! Ni aku nak share muka2 lama hitam putih kepada u all!! Terimalah muka kami yang ______________ ini. (sila isi tempat kosong dengan kata adjektif yang sesuai) Sesuai la sangat... HAhaha!! Lop u all.

Ni gambar ketua kali ini. yang bertanda merah tu Hilda.. Big LAdy Boss..Hehehe.. Tu yang merah satu lagi tu.. Puteri nya!! Bos Nombor 2! YAng lain tu Boss yang bantu bos yang di atas!hehehe.. Ok, web kelas untuk BMM terbuka kepada umum buat sementara waktu ini. Kalau dah ada maklumat penting baru ia akan menjadi private! HEhehe.. sila check http://sutera-ipg.blogspot.com

Menghadapi 2 minggu selepas Mei 2012

Salam sejahtera kepada semua. Ni dah masuk sem ke 6. Kena la bersedia dengan kehidupan yang mencabar. Dengan praktikumnya dan cerita kedai kopinya. OK, sepanjang ni.. jadual sangat selesa la bagi aku sebab banyak kosong.. kosong..sosing.. alamk jagu Najwa L la pulak!! Maksud aku banyak Kosong la.. Free time, Tapi kena pandai2 manfaatkan masa ni la. BAnyakkan refleksi diri.



Bagi aku, jadual kali ini selesa, Entah bagi rakan2 yang lain. Aku doakan semuanya selesa.. yang x selesa.. sila2 kan bermadah puitis berkongsi pendapat. Dapat la ketua pengajian kali ini pikir2 dan bincang dengan rakan2 yang lain. 


Dengarkan celoteh Blogger dari IPG ( Suara dari guru pelatih dan pensyarah )