Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 Julai 2012

Praktikal pun bermula!

Posted on 9:04 PTG by Chrisroyston Bakum Sarawak

Salam sejahtera kepada semua yang membaca blog sempoi ni. Apa khabar di sana? Minggu ini bermulalah kisah yang penuh cabaran iaitu praktikal! Ya.. Lepas PBS kita akan Praktikal selama 3 frasa.. Kali ini merupakan praktikal yang ke-2 dan memakan masa selama 2 bulan. Lokasi aku kali ini adalah si SK Jalan Bintang Miri! Siapa tak kenal sekolah yang berhampiran Bintang Mall ni?!! Bersebelahan tempat guru pelatih selalu membeli belah. Ok, hari ini misi kami adalah bertemu dengan guru besar sekolah tersebut dan mendapatkan guru pembimbing. Nampaknya di hari pertama ini kami hanya duduk dan memerhati aktiviti di sekitar sekolah sahaja memandangkan kami belum lagi ada agihan tugas dan kelas. Semoga Minggu ini menjadi minggu praktikal yang sangat menarik!

Gambar di bawah merupakan gambar kami berbincang dengan Guru Besar. Nak tahu nama beliau? Nantikan Posting yang akan datang. Hehehe!

Suasana di dalam Bilik Guru.


Oh ya, tips hari ini. Setiap kali kita tiba ke tempat baru, insan pertama yang haris kita cari adalah tuan punya kawasan. dalam hal ini kita hendaklah melawat Guru besar dan sekutunya (PK-1, PK-KK, PK-Hem dan yang berkaitan) Dapatkan maklumat mengenai budaya sekolah terlebih dahulu selepas sesi berkenalan dan berkongsi maklumat. Apa maklumat yang harus dikongsikan? Pengajian anda, keperluan semasa praktikal dan nombor telefon untuk rujukan di masa hadapan.

Nombor telefon sangat penting kerana guru besar merupakan individu yang bertanggung jawab mengenai pergerakan anda di sekolah. Beliau juga sering menghadiri taklimat dan ini merupakan situasi yang kita sering alami di sekolah bandar. Maka memiliki nombor beliau dan guru-guru yang berkaitan adalah penting untuk memudahkan proses menjalankan aktiviti dengan proaktif.

Jangan lupa lawati papat notis utama sekolah dan lihat Misi dan Visi sekolah. Ini sangat penting! Ingat tu.. supaya anda tahu perjuangan sekolah tersebut dan bagaimana coraknya. Sekian. :) Ok, Jom melihat awan bersama aku selepas abis work hari ini. Klik sini.

No Response to "Praktikal pun bermula!"

Dengarkan celoteh Blogger dari IPG ( Suara dari guru pelatih dan pensyarah )