Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25 Januari 2010

KATUA PENGAJIAN DAN N. KETUA PENGAJIAN 2010Bermulanya kuliah 2010 pada 05/01/2010. Bermulalah tampuk pimpinan yang baru, dalam pengajian kami. Azalizan dan Hanisah telah mendapat sokongan majority dari rakan sepenganian untuk mengantikan ketua dan penolong ketua pengajian semester sebelum ini.
Ketua pengajian merupakan jawatan yang sangat penting dalam sesebuah pengajian. Tugas mereka bukan sahaja mengambil kehadiran malahan mereka juga bertindak sebagi pembantu peribadi kepada semua pensyarah yang mengajar sesebuah pengajian. Ini bermakna banyak tanggungjawab tambahan yang akan dipikul oleh ketua pengajian. Oleh hal yang demikian, mereka memerlukan seorang pembantu.
Menjadi pembantu ketua pengajian ataupun N. Ketua pengajian bukanlah tanggungjawab seorang sahaja. Semua rakan sepengajian hendaklah memikul tanggungjawab ini bagi membela hak bersama dalam menuntut ilmu di IPG ini. Apa yang membezakan rakan sepengajian yang lain dari N.Ketua Pengajian adalah, dari segi tahap intipati bersama ketua pengajian.

Azalizan -“Saya ingin membantu pengajian ini menjadi pengajian yang lebih Cermelang pada kali ini”
Hanisah- “Tidak mahu ada jurang antara rakan sepengajian”

Harapan dari kami semua adalah, kami ingin melihat pengajian kita pada tahun ini lebih mudah dan ringkas tetapi berkualiti tinggi. Walaupun semua rakan pengajian memiliki tanggungjawab dan komitment yang berbeza dari rakan-rakan yang lain, tetapi kita tetap hidup dalam satu kelaurga.

Gambar suasana proses mengemas bersama Junior

20-22/01/2010- Kami telah diarahkan untuk mengemas bilik galeri seni. Ini merupakan kali ke-4 bilik tersebut disusun atur semula memandangkan terdapat beberapa masalah yang timbul terutamanya dalam sistem penstoran bahanb-bahan  dokumentasi dan folio-folio yang berlambak di bahagian jabatan tersebut.
Kali ini kami telah dibantu oleh Junior SVBIBM Sem-3.
Komen mengenai peristiwa ini adalah:

1.      Pengajian-pengajian yang mengambil kursus Pendidikan Seni Visual merupakan pengajian yang elit. Mereka menghasilkan portfolio berseta dapatan yang berbentuk karya. Karya ini boleh ditimbulkan dalam banyak bentuk bergantuk kepada sukatan dan kehendak kerja kursus. Lebih dari 250KG karya yang akan dilonggokkan dalam galeri yang kecil itu.
2.       Galeri seharusnya lebih luas dari bilik kuliah biasa dan ia hendaklah memiliki sistem pengudaraan yang sesuai serta kawalan suhu dan kelembapan agar kualiti karya dapat dipelihara.
3.       “Banyak plan susunan yang telah kami gunakan untuk menjadikan galeri ini dapat menampung semua hasil dapatan. Makin kerap menyusun, makin banyak masa dibazirkan untk kerja-kerja mengatur. Sepatutnya pada tahap ini kita di dalam proses mengumpul dan memelihara sahaja”-Alfie Khan.
4.       “Banyak dapatan dan karya yang rosak semasa proses penstrukturan semula plan galeri, kami berasa sedih melihat karya-karya yang bernilai rosak begitu sahaja. Boleh tubuhkan badan professional khas dalam menyusun atur? Saya rasa ini akan dapat meningkatkan tahap keselamat karya yang disimpan dalam geleri kita”-Raylyn.
5.       “Banyak karya dibuang setiap semester, sayang sekali.”-Serena Clare.
6.       “Adakah ini sebahagian dari aktiviti tahunan IPG?”-Tiada nama.

Setelah disusun, Galeri kelihatan lebih kemas dan menarik walaupun semakin sempit dan sesak. Nampaknya kami terpaksa mengenepikan soal Estetika, dalam kes ini demi memanfaatkan ruang kami mengenepikan soal keindahan yang ditekan dalam Pendidikan Seni Visual.
Apa-apapun, dimana ada kemahuan disitu ada jalan. Tiada guna mengeluh banyak, kerana dunia kita bukanlah didalam galeri sahaja, dunia seorang pengkarya adalah di sekitarnya, selagi matanya tidak melihatat hujung dunia selagi itulah ruang lingkup itu adalah miliknya.

PERTUKARAN TAMPUK PIMPINAN JPP!!

Pada 18-22/01/2010 meyuuarat pada peringkat JPP telah diadakan sebanak 2 kali mesyuarat diadakan untuk mengisi kerusi-kerusi yang masih kosong dalam JPP selepas proses mengundi dan mengira undi dilakukan. Semua guru pelatih telah manjalankan tanggungjawab mereka dalam menentukan tampuk pimpinan JPP 2010 dan keputusannya adalah:

YDP                 -Norazimah (Pengajian Agama Sem-5)
NYDP              -Huert (Pengajian Matematik Sem-1)
Setiausaha         -Azreen (Pengajian Matematik Sem-1)
N. Setiausaha    -Sukmawaty (Pengajian Agama Sem-5)
Bendahari          -Adriana (pengajian Seni Visual Sem-3)
N. Bendahari     -Ling Kwok Ing (Pengajan Bahasa Cina Sem-3)

Kepada Guru-guru Pelatih IPG Kampus Sarawak, Miri (Sila maklumkan jika ada kesilapan pada nama-nama di atas, kami mohon maaf sekiranya ada ralat)


Dengarkan celoteh Blogger dari IPG ( Suara dari guru pelatih dan pensyarah )