Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Januari 2010

Malam Pidato Pencalonan JPP 2010

PADA 13/01/2010- 18 calon akan merebut jawatan untuk memenuhi 6 kekosongan pada kerusi AJK-AJK tertinggi JPP IPG Kampus Sarawak di Miri. Setiap calon pada malam tersebut membawa janji masing-masing dan sedia berkempen untuk pilihan raya pada Jumaat ini.

Keputusan akan diketahui pada hari isnin.
Antara tetamu-tetamu yang hadir

Antara tetamu-tetamu yang hadir


Dari kiri Abg. Syukri (Mantan YDP) dan En. Marni (Ketua Warden)

13 Januari 2010

WELCOME 2010!! Kemuncak PIPP 2006-2010

WOW!! TIDAK TERASA 2010 MENJELMA. SAYA YAKIN ANDA SEMUA MEMILIKI AZAM YANG MENJADI BATU LONCATAN DALAM PELBAGAI PERKARA UNTUK TAHUN KALI INI. TIDAK KURANG JUGA KEPADA MEREKA YANG TIADA AZAM, SAYA YAKIN FIRASAT ANDA ITU MENJADI PENDORONG UNTUK TERUS HIDUP DI MUKA BUMI INI.

Apa kata kita sama-sama mengira detik untuk melangkah ke tahun yang akan datang lagi iaitu tahun 2011. 365 hari kali ini sudah pasti berbeza dan tidak akan berulang sebagaimana hari2 yang telah kita lalui sebelum ini.

Jika disentuh dari segi Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) kita yang telah telah dilancarkan oleh mantan Perdana Menteri kita, Dato’ Seri Abdullah Haji Ahmad Badawi pada 16 Januari 2007 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya. Tahun ini merupakan tahun kemuncak bagi pelan tersebut, kita akan melihat kesan keseluruhan perancangann tersebut pada tahun ini memandangkan pelan tersebut dirangka untuk tahun 2006-2010.

Walaubagaimanapun, aura yang dibawa oleh PIPP ini tidak harus luntur dimamah tahun dan ia haruslah diperjuangkan sepanjang masa bagi memantapkan lagi sistem pendidikan dan status pendidikan di negara kita.

Kita harus diingatkan kembali dengan matlamat perjuangan ini iaitu Membina negara bangsa, membangunkan modal insan, Memperkasakan sekolah kebangsaan, Merapatkan jurang pendidikan di luar bandar, Memartabatkan profesion perguruan, dan Melonjakkan kecemerlangan institusi pendidikan.

Banyak usaha-usaha dan isu-isu yang telah kita lihat sepanjang tahun perlaksanaan PIPP ini. Ini merupakan bukti betapa petingnya penjagaan peradaban dan tamadun sesebuah kerajaan melalui pendidikan. Sinonim dengan takrifan yang pernah dikemukakan oleh tokoh Islam Ibnu Khaldun  "kemuncak pembangunan yang berkait dengan peningkatan kemewahan dan minat kepada pelbagai aspek industri yang boleh mempertingkatkan kualitinya." begitu juga dalam duni pendidikan. Kita berkait rapat dengan pelbagai industri dan institusi, dari yang kecil hingga yang besar, dari kedai pakaian hingga ke kedai buku, dari swasta hingga badan kerajaan. Pendidikan merupakan tiang utama yang menggerakkan negara dan membekalkan sumber ataupun aset paling berharga kepada negara kita.

Sekian.

Dengarkan celoteh Blogger dari IPG ( Suara dari guru pelatih dan pensyarah )