Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25 Januari 2010

Posted on 11:38 PG by Chrisroyston Bakum Sarawak


Gambar suasana proses mengemas bersama Junior

20-22/01/2010- Kami telah diarahkan untuk mengemas bilik galeri seni. Ini merupakan kali ke-4 bilik tersebut disusun atur semula memandangkan terdapat beberapa masalah yang timbul terutamanya dalam sistem penstoran bahanb-bahan  dokumentasi dan folio-folio yang berlambak di bahagian jabatan tersebut.
Kali ini kami telah dibantu oleh Junior SVBIBM Sem-3.
Komen mengenai peristiwa ini adalah:

1.      Pengajian-pengajian yang mengambil kursus Pendidikan Seni Visual merupakan pengajian yang elit. Mereka menghasilkan portfolio berseta dapatan yang berbentuk karya. Karya ini boleh ditimbulkan dalam banyak bentuk bergantuk kepada sukatan dan kehendak kerja kursus. Lebih dari 250KG karya yang akan dilonggokkan dalam galeri yang kecil itu.
2.       Galeri seharusnya lebih luas dari bilik kuliah biasa dan ia hendaklah memiliki sistem pengudaraan yang sesuai serta kawalan suhu dan kelembapan agar kualiti karya dapat dipelihara.
3.       “Banyak plan susunan yang telah kami gunakan untuk menjadikan galeri ini dapat menampung semua hasil dapatan. Makin kerap menyusun, makin banyak masa dibazirkan untk kerja-kerja mengatur. Sepatutnya pada tahap ini kita di dalam proses mengumpul dan memelihara sahaja”-Alfie Khan.
4.       “Banyak dapatan dan karya yang rosak semasa proses penstrukturan semula plan galeri, kami berasa sedih melihat karya-karya yang bernilai rosak begitu sahaja. Boleh tubuhkan badan professional khas dalam menyusun atur? Saya rasa ini akan dapat meningkatkan tahap keselamat karya yang disimpan dalam geleri kita”-Raylyn.
5.       “Banyak karya dibuang setiap semester, sayang sekali.”-Serena Clare.
6.       “Adakah ini sebahagian dari aktiviti tahunan IPG?”-Tiada nama.

Setelah disusun, Galeri kelihatan lebih kemas dan menarik walaupun semakin sempit dan sesak. Nampaknya kami terpaksa mengenepikan soal Estetika, dalam kes ini demi memanfaatkan ruang kami mengenepikan soal keindahan yang ditekan dalam Pendidikan Seni Visual.
Apa-apapun, dimana ada kemahuan disitu ada jalan. Tiada guna mengeluh banyak, kerana dunia kita bukanlah didalam galeri sahaja, dunia seorang pengkarya adalah di sekitarnya, selagi matanya tidak melihatat hujung dunia selagi itulah ruang lingkup itu adalah miliknya.

Dengarkan celoteh Blogger dari IPG ( Suara dari guru pelatih dan pensyarah )